Omuzda Çıkık Nasıl ve Neden Oluşur?
Omuz eklemi, yapısı itibariyle en fazla hareket kabiliyeti olan eklemimizdir. Diğer eklemlerle karşılaştırıldığı zaman, eklemin sağlamlığı kemik-kemik bağlantısından çok, yumuşak doku gücü tarafından sağlanır. Hareket derecesi bu kadar fazla olan eklemin, doğal olarak çıkma riski de diğer eklemlere göre çok daha fazladır. Vücudumuzun en sık çıkan eklemi, omuz eklemidir.
Omuzun yerinde durmasını sağlayan kemik bağlantılar yanında, labrum adı verilen yapı, eklem bağları, çevre yumuşak doku kasları ve vakum etkisidir. Bu yapılardan özellikle travma sonrası en sık zedelenen ve eklem stabilitesine en fazla etkisi olan yapı, labrum’dur.
Labral yırtıklar geliştikten sonra kendi kendine iyileşmezler. Özellikle sportif yaralanmalar sonrası, genç hastalarda labral yırtık sonucu omuz ekleminde tekrarlayan çıkıklar olabilir. Çıkıkların süreyen hale gelmesi sonrasında ve çıkık sayısının artması durumunda labrum yırtığına ek olarak kemiksel lezyonlar da eklenebilir (Kemik bankart). Kemik lezyonlarının eklenmesi, cerrahi tedavi prensiplerinin değişmesine neden olabilir.
Omuz çıkığı nasıl ve kimlerde oluşur?
Omuz çıkığı her yaş grubu hastalarda karşımıza çıkabilir. Çıkık mekanizması genellikle el açık poziyondayken düşmelerde veya omuzun dışa zorlanmalarında meydana gelebilir. Yaşlı hasta grubunda genellikle omuz eklem çıkıklarına kırıklar da eşlik edebilir. Yaşlı hastalarda bu çıkıklar, cerrahi yolla veya anestezi altında oturtma yöntemiyle tedavi edilirler ve özel durumlar dışında çıkıkların tekrarlama ihtimali azdır.
Yaşlı hastalarda özellikle çevre kasların çıkık sırasında yırtılmasıyla beraber, veya omuz yuvası (glenoid) kemiğinde kırıklar olduğu zaman çıkıkların tekrarlama ihtimali yüksektir.
OMUZ ÇIKIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Omuz bölgesinde şiddetli ağrı
- Omuz hareketlerinin kısıtlanması
- Omuzda şekil bozukluğunun gözle görülebilir hale gelmesi
- Morarma
- Omuz bölgesinde karıncalanma ve güçsüzlük hissi omuz çıkıklarının belirtisi olabilir.
OMUZ ÇIKIĞI NEDENLERİ?
Genellikle spor yaralanmaları ve travmalar sonucu oluşmaktadır. Zorlayıcı veya ters hareketler omuz çıkıklarına neden olabilir. Sporcularda kolun arka tarafa çok getiridiği hareketlerde sık görülebilir.
OMUZ ÇIKIĞI TANISI NASIL KONUR?
Omuz çıkığı olan hasta;
- Şiddetli ağrı
- Kolu kullanamama
- Omuz eklemi bölgesinde şekil bozukluğu ile doktora başvurur.
