Manipülasyon
Maniplasyon ellerle yapılan bir fizik tedavi yöntemidir. Maniplasyon tedavisinde hastalıklı bölgeye ellerle birtakım bastırma, germe, döndürme gibi manevralar, teknikler uygulanır. Genellikle hafif vakalarda 2-4, orta ise 5-6, ileri vakalarla 8-10 seans uygulanmaktadır. Bu tedavinin masaj ile ilgisi yoktur. Klasik bir tıp tedavisidir, alternatif tıp değildir. Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Odası'nın tedavi hizmetleri listesinde yıllardır mevcut olup, ancak bunu bilen ve uygulayan doktor sayısı azlığı nedeniyle Türkiye'de henüz çok bilinmemektedir. Dünyada ise çok yaygın kullanılan ve bilinen bu tedavi yöntemi; bel ve boyun fıtıkları, omurga kilitlenmeleri, tortikolis yani şiddetli boyun spazmları, sakroiliak sendrom denilen kalçalardaki sağrı ve leğen kemikleri arasındaki eklemlerin kilitlenmelerinde, kontraktürler de, migren ve gerilim tipi baş ağrılarında ve hatta bazı iç organ rahatsızlıklarında bile oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bel ve boyun fıtığı hastalarının %98'i ameliyatsız olarak iyileşebilmektedir.
Maniplasyon tedavisindeki en önemli husus hekimlikteki '' Hastalık yoktur, hasta vardır. O yüzdende tedavi kişiye özeldir '' ilkesine uyan '' kişiye özel tedavi'' konseptinin tam olarak uygulanmasıdır. Yani, her insan vücudu farklıdır, her insanın aynı teşhisteki hastalığı farklıdır. Herkesin uygulanacak tedavisi farklıdır. Ayrıca uygulanan aynı tedavi metodu içinde bile her hastaya farklı doz, farklı uygulama, farklı teknikler (yada farklı ameliyatlar) gerekebilmektedir. Kimsenin tedavisi diğerine tam benzemez. İşte bu yüzdendir ki maniplasyon tedavisi, konusunda uzman, bilgili ve bilinçli ellerle yapılmalı ve yaptırılmalıdır. Maniplasyon tedavisinin bir başka özelliği ise, genellikle herhangi bir ilaç kullanmaya gerek duyulmamasıdır Ayrıca kişide bulunabilen yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi, aletli fizik tedavilerin uygulanmasını etkileyebilen yada bazen engelleyebilen durumların maniplasyon tedavisini engellememesi de bir başka avantajdır.
Son olarak, bütün hastaların bilmesi gereken önemli bir konu; insan anatomisini ve fizyolojisini bilmeyen ehliyetsiz kişilere, bel ve boyun problemlerini çözmek için başvurmamaları gerektiğidir. Her hasta ve hastalık hekimce değerlendirilmeli, teşhis ve tedavi edilmelidir.